05-19-2014, 11:42 AM
Bilişim Nedir?
Bilişim kavramı, teknoloji ve bilginin birlikte kullanılarak üretilen sonuçlar olarak kısaca tanımlanabilir. Bilişimin birkaç yönü vardır; bilgisayar yazılımı, bilgisayar donanımı, bilgisayar kullanıcısı ve bilgi toplumu.
İnternet ağı sayesinde veriler, elektrik kabloları gibi kablolar ve telefon hatları gibi bağlantı şekilleri ile, bilgisayarlar arasından taşınabilmektedir. İşte internet de, bu genel iletişim ağının adıdır. Bu ağ bilgisayar üzerinden görüntü göndermemize, veri göndermemize ya da ses göndermemize yarar. Günümüzde internet üzerinden telefon gibi konuşmamıza olanak tanıyan bilgisayar programları vardır. Bu programlar internet üzerinden bir bilgisayardan başka bir bilgisayara bizim ses ve görüntümüzü aktarabilmektedir. Örneğin; msn. Bu programlar bilgimizi başkaları ile paylaşmamıza yardımcı olmaktadır. Bunun yanında sevdiklerimiz ile bilgisayar üzerinden görmemize sesini duymamıza yardımcı olur.
Bilişim bize paylaşmanın yolunu da göstermektedir. Bilgisayar hayatımızın hemen her alanına girerken, bu alanları nasıl kullanacağımızı öğrenmemek bizi kolay yaş(** ! Küfür Etmek Yasaktır - Oto Filtre ! **) uzaklaştırabilir. Bilgisayar programlama ve günlük hayatımızın içerisine bilgisayar kullanmayı katmamız, bize yeni bir dünyanın kapılarını aralar. Ve şu da bir gerçektir ki, bilgisayar öğrenmenin yaşı yoktur. Bilişimin en önemli tarafı hiç şüphesiz toplumdur. Toplum, bilgisayarı kullanarak bilgi ihtiyacını karşılayabilmektedir.
Bilişim dünyasının temelde bilgisayar ve bilgisayar yazılımlarının insanların ihtiyaçlarına göre düzenlendiği dünyadır. Günümüz koşullarında dünyada etkin bir şekilde varlığımızı sürdürebilmek için bilgi ve bilgiyi kullanmak gerekir. Bilişim bize bilgi dünyası ile teknoloji dünyası arasındaki köprüyü kurarak hayatımızı kolaylaştırır.
Son yıllarda e-Devlet projelerini sıkça duymaktayız. Hem haber programlarında hem de çevremizde bununla alakalı pek çok yazı görebiliriz. Bu uygulama hakikaten de eskiden insanları yoran pek çok uygulamayı kolaylaştırmıştır. Örneğin; pasaport çıkarmak için uzunca bir sıraya girip saatlerce bekliyorduk. Aynı şekilde, vergi ödemek için de sır bekliyor ve yoruluyorduk. Artık pasaport çıkarmak için ya da vergi ödemek için bu sıraları beklememize gerek kalmadı. Günümüzde bu tür işlemleri, elektronik olarak internet üzerinden yapabiliriz. Bilgisayarımızın karşısında, internet üzerinden vergi ödeyip pasaport başvurumuzu yapabiliriz. Bankada ne kadar paramızın kaldığını görmek için internet bankacılığı hizmetini veren bankalardan da yararlanabiliriz. Bu örnekler daha da çoğaltılabilir gayet tabi.
Ram Belleği Görevi
RAM belleği Görevini ve Çalışma Şeklini Açıklama
RAM, hafıza bilgisayarın ana belleğidir. Bilgisayarda işlenecek bütün veriler RAM belleğe konur. Bilgisayar yalnızca anabellekteki verileri işler. Bununla ile çalıştırılacak bütün yazılım, erişilecek bütün dosya elbet depolama ortamından Ana belleğe kopyalanmalıdır.1 bilgisayardaki ana belleğin boyutu önemlidir. Çünkü ne kadar programın eşdeğer anda çalışabileceğini, ne kadar verinin hazır 1 şekilde erişilmeyi bekleyeceğini bu belleğin büyüklüğü belirler.
Bilgisayarlar çoğunlukla gereksinim duydukları verileri tutmak için epey ana hafıza kullandıkları sebebiyle, bilgisayar mühendisleri takas (swapping) adı verilen 1 teknik geliştirdiler. Bu teknikte bilgi parçaları gereksinim duyulduğunda ana belleğe alınırlar. Takas işlemi gereksinim duyulan bilgi için bellekte herhangi 1 mekan bulunmadığı vakit gerçekleşir. Verinin 1 bölümü hafızaya kopyalandığı vakit eşdeğer büyüklükteki 1 farklı kısım mekan açmak amacı birlikte bellekten çıkarılır.
Bugün birçok PC enaz 32 megabaytlık ana hafıza birlikte gelmektedir. Fazladan bellek chipleri ekleyerek anabellek rahatlıkla yükseltilebilir. Bilgisayarın ana belleği Dinamik RAM chiplerinden seçilir. Nedeni ise Dinamik RAMlerin diğer hafıza türlerine göre süratli olması ve de ucuz olmasıdır. RAM hafıza elektrik kesildiğinde içindeki bilgileri kaybetse de epey süratli oluşları onların bu iş için kullanımlarını rahat hale getirmiştir. şayet RAM hafıza kullanılmadan direkt depolama biriminden veri alınsa idi o vakit bilgisayar epey yavaşlayacaktı. Çünkü statik disk gibi depolama birimlerindeki verilere erişim süresi mili saniye (saniyenin binde biri), RAM belleklerde ise erişim süresi nano saniye birlikte (saniyenin milyarda biri)ölçülmektedir. Bu da RAM belleklerin statik disk gibi ortamlardan yaklaşık 1 milyon kat daha süratli olduğunu gösterir. Bu da RAM belleklerin ana hafıza bi şekilde kullanılmasındaki en kritik faktördür. Ana hafıza için kullanılan hafıza türü dinamik RAM denilmişti. Piyasada üretilmiş muhtelif dinamik RAM hafıza türleri bulunur. Bunların başlıcaları sırası birlikte EDORAM, SDRAM ve RDRAMdir.
CPU Nedir?
Çoğu temel bilgisayar eğitiminde/kursunda, birçok öğrenci bu soruyu sorar. Bu ayrıca her temel bilgisayar eğitiminde anlatılması gereken bir konu. Bilgisayarınızın işletim sistemlerini, bu 3 harfli kelimenin anlamını ve bilgisayarınızda gerçekleştirdiği fonksiyonları konunun detayına inerek anlatan bazı işletim sistemi kitapları var.
Bilgisayarlar yazılım ve donanımın birbirleriyle etkileşimi sonucu çalışırlar. Donanım, bilgisayarın görebildiğiniz ve dokunabildiğiniz kısımlarıdır, kasa ve içindeki her şey de buna dahildir. En önemli donanım parçası, bilgisayarınızın içindeki merkezi işlemci birimi veya mikroişlemci denen küçük ve dikdörtgen biçiminde bir çiptir. Bu, bilgisayarınız beynidir ' komutları tercüme eden ve hesaplamaları gerçekleştiren kısım. Umarım şimdi CPU denen şeyin ne olduğunu ve bilgisayarınızda/bilgisayarınız için neler yaptığını anlamışsınızdır.
Temel bilgisayar eğitiminizin ve bilgisayar temelinizin bir parçası olarak, işletim sisteminin de ne olduğunu bilmelisiniz. En temel haliyle işletim sisteminin tanımı şöyledir: Bilgisayarın donanım ve yazılım kaynaklarını yöneten bir grup bilgisayar programı. Bu tanıma işletim sisteminin elektronik aletleri, verilen komutlara göre akıllı bir biçimde çalıştırdığını da ekleyebiliriz.
Bütün sistem yazılımının temelinde, bir işletim sistemi belleği kontrol etme, bellekten yer ayırma, sistem isteklerini öncelik sırasına koyma, giriş ve çıkış aygıtlarını kontrol etme, network sağlama, dosya sistemlerini yönetme gibi temel görevleri yerine getirir.
Her işletim sistemi hakkında ve 'CPU nedir' hakkında az biraz bilgi sahibi olmanızı sağlayan bazı güzel işletim sistemi kitapları vardır. Daha fazla bilgi edinmek için bunlardan birini edinebilirsiniz.
Bilgisayar Almak İçin Beş İpucu
Bilgisayar almak büyük bir mesele olabilir, özellikle de teknoloji acemileri için. Bazıları ne alacağına ve hangi modellere bakacağına dair fikir sahibi olabilir ama ilk bilgisayarını alan biri için bu, yıldırıcı bir iş olabilir. Birçok marka, model ve özellik seçeneklerine bakarak sizin için en iyinin hangisi olduğuna nasıl karar verirsiniz' En iyi bilgisayar için bazı tavsiyeler olsa da, bu cevap ne yardımcıdır ne de somuttur ve gerçekte mağaza çalışanına hiçbir şey ifade etmez.
Bilgisayar alma İpuçları:
1- Bilgisayar Ne İçin Kullanılacak ' En önemli mesele bilgisayarın ne için kullanılacağıdır. Eğer temel olarak internette gezinti yapıp, e-posta gönderip, basit kelime işlem programlarını kullanacaksanız, temel özelliklere sahip basit bir bilgisayar işinizi görecektir.
Fakat eğer bilgisayarı eğlence için, oyun oynamak, çok sayıda müzik depolamak için alıyorsanız, yüksek miktarda RAM, iyi bir ekran kartı ve büyük bir sabit diskin yanı sıra son sistem bir işlemciye ihtiyacınız olacaktır.
Eğer bir video veya dijital ortam hayranıysanız, büyük video ve resim düzenleme yazılımlarını çalıştırmak için yine son sistem bir makineye ihtiyacınız var demektir.
2- Bütçenizi Kararlaştırın ' Alışveriş yaparken en iyisini ve en yenisini almak kolaydır. Ama genellikle en pahalı bilgisayarlar, ihtiyacınız olmayan özellikler barındırır ve bunlara boş yere para vermiş olursunuz. Bütçenizden şaşmayın ki daha sonra pişman olmayasınız.
3- Bütün Çevre Birimlerine Sahip Bir Sistem Alın ' Her bilgisayar dört bileşene ayrılabilir: İşlemci, monitör, klavye ve fare. Bunların hepsini barındıran tam bir sistem almak en iyisidir, çünkü daha ucuza mal olur.
4- Alabildiğiniz En Büyük Monitörü Alın ' Bu, fazladan para harcamanıza değecek bir alandır. Daha büyük monitörleri kullanması daha kolaydır, göze daha iyidir ve eğer bilgisayar başında uzun zaman harcamayı düşünüyorsanız daha eğlencelidir, inanın bana mesele bilgisayar monitörleri olduğunda ne kadar büyükse o kadar iyidir.
5- İnternetten Fiyat Araştırın ' Eğer mağaza ve internet fiyatlarını karşılaştırırsanız, internet fiyatlarının ucuzluğuna şaşırabilirsiniz. Aslında, en hızlı işlemci, en hızlı modem, en çok bellek, en büyük sabit disk gibi şeyleri, mağazadaki standart ürün fiyatına bulabilirsiniz. Bazıları internet alışverişinin güvenilirliğinden şüphe duysa da gerçekte binlerce insan elektronikten otomobile kadar pek çok şeyi internet üzerinden almaktadır, yani bu güvenlidir, özellikle müşteri yorumları ve puanlama gibi özelliklerin olduğu tanınmış sitelerden alışveriş yapıyorsanız.
Bilişim kavramı, teknoloji ve bilginin birlikte kullanılarak üretilen sonuçlar olarak kısaca tanımlanabilir. Bilişimin birkaç yönü vardır; bilgisayar yazılımı, bilgisayar donanımı, bilgisayar kullanıcısı ve bilgi toplumu.
İnternet ağı sayesinde veriler, elektrik kabloları gibi kablolar ve telefon hatları gibi bağlantı şekilleri ile, bilgisayarlar arasından taşınabilmektedir. İşte internet de, bu genel iletişim ağının adıdır. Bu ağ bilgisayar üzerinden görüntü göndermemize, veri göndermemize ya da ses göndermemize yarar. Günümüzde internet üzerinden telefon gibi konuşmamıza olanak tanıyan bilgisayar programları vardır. Bu programlar internet üzerinden bir bilgisayardan başka bir bilgisayara bizim ses ve görüntümüzü aktarabilmektedir. Örneğin; msn. Bu programlar bilgimizi başkaları ile paylaşmamıza yardımcı olmaktadır. Bunun yanında sevdiklerimiz ile bilgisayar üzerinden görmemize sesini duymamıza yardımcı olur.
Bilişim bize paylaşmanın yolunu da göstermektedir. Bilgisayar hayatımızın hemen her alanına girerken, bu alanları nasıl kullanacağımızı öğrenmemek bizi kolay yaş(** ! Küfür Etmek Yasaktır - Oto Filtre ! **) uzaklaştırabilir. Bilgisayar programlama ve günlük hayatımızın içerisine bilgisayar kullanmayı katmamız, bize yeni bir dünyanın kapılarını aralar. Ve şu da bir gerçektir ki, bilgisayar öğrenmenin yaşı yoktur. Bilişimin en önemli tarafı hiç şüphesiz toplumdur. Toplum, bilgisayarı kullanarak bilgi ihtiyacını karşılayabilmektedir.
Bilişim dünyasının temelde bilgisayar ve bilgisayar yazılımlarının insanların ihtiyaçlarına göre düzenlendiği dünyadır. Günümüz koşullarında dünyada etkin bir şekilde varlığımızı sürdürebilmek için bilgi ve bilgiyi kullanmak gerekir. Bilişim bize bilgi dünyası ile teknoloji dünyası arasındaki köprüyü kurarak hayatımızı kolaylaştırır.
Son yıllarda e-Devlet projelerini sıkça duymaktayız. Hem haber programlarında hem de çevremizde bununla alakalı pek çok yazı görebiliriz. Bu uygulama hakikaten de eskiden insanları yoran pek çok uygulamayı kolaylaştırmıştır. Örneğin; pasaport çıkarmak için uzunca bir sıraya girip saatlerce bekliyorduk. Aynı şekilde, vergi ödemek için de sır bekliyor ve yoruluyorduk. Artık pasaport çıkarmak için ya da vergi ödemek için bu sıraları beklememize gerek kalmadı. Günümüzde bu tür işlemleri, elektronik olarak internet üzerinden yapabiliriz. Bilgisayarımızın karşısında, internet üzerinden vergi ödeyip pasaport başvurumuzu yapabiliriz. Bankada ne kadar paramızın kaldığını görmek için internet bankacılığı hizmetini veren bankalardan da yararlanabiliriz. Bu örnekler daha da çoğaltılabilir gayet tabi.
Ram Belleği Görevi
RAM belleği Görevini ve Çalışma Şeklini Açıklama
RAM, hafıza bilgisayarın ana belleğidir. Bilgisayarda işlenecek bütün veriler RAM belleğe konur. Bilgisayar yalnızca anabellekteki verileri işler. Bununla ile çalıştırılacak bütün yazılım, erişilecek bütün dosya elbet depolama ortamından Ana belleğe kopyalanmalıdır.1 bilgisayardaki ana belleğin boyutu önemlidir. Çünkü ne kadar programın eşdeğer anda çalışabileceğini, ne kadar verinin hazır 1 şekilde erişilmeyi bekleyeceğini bu belleğin büyüklüğü belirler.
Bilgisayarlar çoğunlukla gereksinim duydukları verileri tutmak için epey ana hafıza kullandıkları sebebiyle, bilgisayar mühendisleri takas (swapping) adı verilen 1 teknik geliştirdiler. Bu teknikte bilgi parçaları gereksinim duyulduğunda ana belleğe alınırlar. Takas işlemi gereksinim duyulan bilgi için bellekte herhangi 1 mekan bulunmadığı vakit gerçekleşir. Verinin 1 bölümü hafızaya kopyalandığı vakit eşdeğer büyüklükteki 1 farklı kısım mekan açmak amacı birlikte bellekten çıkarılır.
Bugün birçok PC enaz 32 megabaytlık ana hafıza birlikte gelmektedir. Fazladan bellek chipleri ekleyerek anabellek rahatlıkla yükseltilebilir. Bilgisayarın ana belleği Dinamik RAM chiplerinden seçilir. Nedeni ise Dinamik RAMlerin diğer hafıza türlerine göre süratli olması ve de ucuz olmasıdır. RAM hafıza elektrik kesildiğinde içindeki bilgileri kaybetse de epey süratli oluşları onların bu iş için kullanımlarını rahat hale getirmiştir. şayet RAM hafıza kullanılmadan direkt depolama biriminden veri alınsa idi o vakit bilgisayar epey yavaşlayacaktı. Çünkü statik disk gibi depolama birimlerindeki verilere erişim süresi mili saniye (saniyenin binde biri), RAM belleklerde ise erişim süresi nano saniye birlikte (saniyenin milyarda biri)ölçülmektedir. Bu da RAM belleklerin statik disk gibi ortamlardan yaklaşık 1 milyon kat daha süratli olduğunu gösterir. Bu da RAM belleklerin ana hafıza bi şekilde kullanılmasındaki en kritik faktördür. Ana hafıza için kullanılan hafıza türü dinamik RAM denilmişti. Piyasada üretilmiş muhtelif dinamik RAM hafıza türleri bulunur. Bunların başlıcaları sırası birlikte EDORAM, SDRAM ve RDRAMdir.
CPU Nedir?
Çoğu temel bilgisayar eğitiminde/kursunda, birçok öğrenci bu soruyu sorar. Bu ayrıca her temel bilgisayar eğitiminde anlatılması gereken bir konu. Bilgisayarınızın işletim sistemlerini, bu 3 harfli kelimenin anlamını ve bilgisayarınızda gerçekleştirdiği fonksiyonları konunun detayına inerek anlatan bazı işletim sistemi kitapları var.
Bilgisayarlar yazılım ve donanımın birbirleriyle etkileşimi sonucu çalışırlar. Donanım, bilgisayarın görebildiğiniz ve dokunabildiğiniz kısımlarıdır, kasa ve içindeki her şey de buna dahildir. En önemli donanım parçası, bilgisayarınızın içindeki merkezi işlemci birimi veya mikroişlemci denen küçük ve dikdörtgen biçiminde bir çiptir. Bu, bilgisayarınız beynidir ' komutları tercüme eden ve hesaplamaları gerçekleştiren kısım. Umarım şimdi CPU denen şeyin ne olduğunu ve bilgisayarınızda/bilgisayarınız için neler yaptığını anlamışsınızdır.
Temel bilgisayar eğitiminizin ve bilgisayar temelinizin bir parçası olarak, işletim sisteminin de ne olduğunu bilmelisiniz. En temel haliyle işletim sisteminin tanımı şöyledir: Bilgisayarın donanım ve yazılım kaynaklarını yöneten bir grup bilgisayar programı. Bu tanıma işletim sisteminin elektronik aletleri, verilen komutlara göre akıllı bir biçimde çalıştırdığını da ekleyebiliriz.
Bütün sistem yazılımının temelinde, bir işletim sistemi belleği kontrol etme, bellekten yer ayırma, sistem isteklerini öncelik sırasına koyma, giriş ve çıkış aygıtlarını kontrol etme, network sağlama, dosya sistemlerini yönetme gibi temel görevleri yerine getirir.
Her işletim sistemi hakkında ve 'CPU nedir' hakkında az biraz bilgi sahibi olmanızı sağlayan bazı güzel işletim sistemi kitapları vardır. Daha fazla bilgi edinmek için bunlardan birini edinebilirsiniz.
Bilgisayar Almak İçin Beş İpucu
Bilgisayar almak büyük bir mesele olabilir, özellikle de teknoloji acemileri için. Bazıları ne alacağına ve hangi modellere bakacağına dair fikir sahibi olabilir ama ilk bilgisayarını alan biri için bu, yıldırıcı bir iş olabilir. Birçok marka, model ve özellik seçeneklerine bakarak sizin için en iyinin hangisi olduğuna nasıl karar verirsiniz' En iyi bilgisayar için bazı tavsiyeler olsa da, bu cevap ne yardımcıdır ne de somuttur ve gerçekte mağaza çalışanına hiçbir şey ifade etmez.
Bilgisayar alma İpuçları:
1- Bilgisayar Ne İçin Kullanılacak ' En önemli mesele bilgisayarın ne için kullanılacağıdır. Eğer temel olarak internette gezinti yapıp, e-posta gönderip, basit kelime işlem programlarını kullanacaksanız, temel özelliklere sahip basit bir bilgisayar işinizi görecektir.
Fakat eğer bilgisayarı eğlence için, oyun oynamak, çok sayıda müzik depolamak için alıyorsanız, yüksek miktarda RAM, iyi bir ekran kartı ve büyük bir sabit diskin yanı sıra son sistem bir işlemciye ihtiyacınız olacaktır.
Eğer bir video veya dijital ortam hayranıysanız, büyük video ve resim düzenleme yazılımlarını çalıştırmak için yine son sistem bir makineye ihtiyacınız var demektir.
2- Bütçenizi Kararlaştırın ' Alışveriş yaparken en iyisini ve en yenisini almak kolaydır. Ama genellikle en pahalı bilgisayarlar, ihtiyacınız olmayan özellikler barındırır ve bunlara boş yere para vermiş olursunuz. Bütçenizden şaşmayın ki daha sonra pişman olmayasınız.
3- Bütün Çevre Birimlerine Sahip Bir Sistem Alın ' Her bilgisayar dört bileşene ayrılabilir: İşlemci, monitör, klavye ve fare. Bunların hepsini barındıran tam bir sistem almak en iyisidir, çünkü daha ucuza mal olur.
4- Alabildiğiniz En Büyük Monitörü Alın ' Bu, fazladan para harcamanıza değecek bir alandır. Daha büyük monitörleri kullanması daha kolaydır, göze daha iyidir ve eğer bilgisayar başında uzun zaman harcamayı düşünüyorsanız daha eğlencelidir, inanın bana mesele bilgisayar monitörleri olduğunda ne kadar büyükse o kadar iyidir.
5- İnternetten Fiyat Araştırın ' Eğer mağaza ve internet fiyatlarını karşılaştırırsanız, internet fiyatlarının ucuzluğuna şaşırabilirsiniz. Aslında, en hızlı işlemci, en hızlı modem, en çok bellek, en büyük sabit disk gibi şeyleri, mağazadaki standart ürün fiyatına bulabilirsiniz. Bazıları internet alışverişinin güvenilirliğinden şüphe duysa da gerçekte binlerce insan elektronikten otomobile kadar pek çok şeyi internet üzerinden almaktadır, yani bu güvenlidir, özellikle müşteri yorumları ve puanlama gibi özelliklerin olduğu tanınmış sitelerden alışveriş yapıyorsanız.
▂ ▃ ▅ ▆ █ Support.10TL.NET(Genel Destek Platformu) | >.> █ ▆ ▅ ▃ ▂